Press & Recensioner

Vänersborgaren 20/11-2019

Ny författare från Vänersborg

Daniel Stuart har nyligen gjort debut som författare. Hans bok, som har titeln en ”Osannolik Vänskap”, kom ut den 8 november och går att beställa genom Akademibokhandeln. Daniel är född och uppvuxen i Vänersborg, men bor numera i Lerum där han arbetar som filialansvarig för Floda bibliotek.

Hur kom det sig att du ville skriva den här boken?

— Jag hade en kollega på biblioteket tidigare som hette Gunnar Källström. Han hade skrivit flera böcker och jag blev inspirerad av honom. Jag hade lite olika idéer
som jag bollade med honom. När jag började bli klar med boken så läste han den och uppmanade mig att skicka in den, säger Daniel.

Det dröjde länge innan han fick svar från något förlag och han var nästan på väg att ge upp. Han funderade till och med på att ge ut den själv under eget förlag. Men
då fick han kontakt med en person på Idus Förlag som gav honom tipset att kontakta Visto Förlag.

— Efter det tog det inte många dagar förrän de hörde av sig. Det var en väldigt skön känsla. Men därifrån var det ganska mycket kvar till en färdig bok. Det var jag inte beredd på, men det var helt klart värt det, säger han.

Boken utspelar sig i stadsmiljö och huvudpersonen Karl Astor Johansson har en framgångsrik karriär inom media bakom sig. ”Just när livet ser som tristast ut träffar han en kvinna på en pizzeria, en vacker ensamstående mor som han inleder ett passionerat förhållande med. Hennes kriminellt belastade exman, barnets far, gör sig allt oftare påmind. Astors frustration växer och en våldsam urladdning är ofrånkomlig”, står det om boken. När vi kommer in i berättelsen har denna förödande händelse just inträffat. Den första personen som Astor ringer till är Charles. Han och Charles är gamla barndomsvänner.

— Astor är en väldigt stark och drivande person. En sådan som de flesta råkat på någon gång i livet. Han är snygg, karismatisk, och allt han tar i blir till guld, men han har även en annan sida  som inte är lika trevlig, berättar Daniel.

Även om Astor och Charles är väldigt olika så klamrar de sig fast vid varandra. Charles speglar sig gärna i glansen av sin framgångsrike vän och gör allt han säger. Men det är en osund relation eftersom Astor inte är särskilt snäll mot Charles. Att Charles dessutom är lite förtjust i Astors syster gör inte saken lättare…

Blir det fler böcker framöver?

— Det kommer absolut bli fler böcker. Jag har ganska många färdiga tankar. Det var en karaktär i den här boken som jag skulle vilja ge en egen berättelse. Men någon uppföljare till denna boken blir det inte, säger han.

Text: Helena Eriksson